Vermoedt u een maatschappelijke misstand op uw werk? Wilt u advies over het melden daarvan? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Op deze pagina leggen wij stap voor stap uit wat u dan het beste kunt doen. Ons advies is gratis en strikt vertrouwelijk.
Ik vermoed een misstand - hoe verder?
Advies vragen in 8 stappen.
De situatie die u wilt aankaarten moet gaan over een maatschappelijke misstand. Meestal gaat de situatie dan meerdere mensen aan, komt het regelmatig voor en kan het ernstige gevolgen hebben. Ook is er sprake van een of meer van de volgende kenmerken:
- er is sprake van overtreding van de wet;
- er is gevaar voor de volksgezondheid;
- er is gevaar voor de veiligheid van personen;
- er is gevaar voor de aantasting van het milieu;
- er is gevaar voor het goed functioneren van de organisatie als gevolg van onbehoorlijk handelen of nalaten.
Het Huis voor Klokkenluiders kan helpen bij het aankaarten van een maatschappelijke misstand op het werk. Er moet dan wel sprake zijn van een werkrelatie tussen u en de organisatie waar de situatie zich voordoet.
Er is sprake van een werkrelatie als u:
- in dienst bent (of bent geweest) bij de organisatie waar de situatie zich voordoet;
- of daar bijvoorbeeld als zzp'er, uitzendkracht, stagiair of vrijwilliger werkt of heeft gewerkt;
- of via uw eigen werk direct te maken heeft met de organisatie waar de situatie zich voordoet.
Het is belangrijk dat u de situatie niet alleen 'van horen zeggen' kent. U moet zelf dingen gezien of meegemaakt hebben. Of u heeft zelf stukken (papieren, e-mails, foto's of andere bewijzen) waaruit de maatschappelijke misstand blijkt. In de wet staat dat een vermoeden van een misstand gebaseerd moet zijn op 'redelijke gronden’.
Niet alles is een maatschappelijke misstand, hoe vervelend de situatie ook kan zijn. Enkele voorbeelden:
- u heeft alleen een persoonlijk geschil met uw werkgever;
- de leiding neemt een besluit binnen uw werk waar u het niet mee eens bent;
- er is wél sprake van een mogelijke maatschappelijke misstand, maar dat staat los van uw werk. U bent bijvoorbeeld klant, of u woont in de buurt.
Zij kunnen u adviseren over het doen van een melding. Als u de melding wilt doorzetten kunnen zij daarbij helpen. Zij vertellen u welke vervolgstappen u het beste kunt zetten. Maar ook welke risico's er kunnen zijn. De adviseurs vertellen ook hoe de wet u bescherming biedt na uw melding.
De adviseurs geven wel advies, maar zijn niet uw belangenbehartiger. Daarvoor kunnen zij u verwijzen naar andere instanties.
Wanneer u langere tijd met een vervelende situatie geconfronteerd wordt waar u geen raad mee weet, of u ondervindt nadelen van het aankaarten van een mogelijke misstand, kan dat een zware wissel trekken op uw dagelijks leven. De adviseurs bieden daarom ook een luisterend oor. U staat er dus niet meer alleen voor. Ook kan het Huis u de weg wijzen naar psychosociale hulp als u daar behoefte aan heeft.
Het contact tussen u en de adviseur is strikt vertrouwelijk.
Het uitgangspunt is dat de melding eerst intern wordt gedaan, dus bij uw eigen werkgever of bij de organisatie waar het speelt. Behalve als dat redelijkerwijs niet van u kan worden gevraagd. Bijvoorbeeld als de melding gaat over de hoogste leiding van de organisatie. Wij raden u aan om al vóór het doen van de interne melding contact met ons op te nemen.
Voor iedere organisatie met meer dan 50 werknemers geldt sinds 1 juli 2016 de wettelijke plicht om een interne meldregeling (of klokkenluidersregeling) te hebben. Daarin kunt u lezen bij wie u de interne melding moet doen en hoe uw werkgever daarmee verder gaat. Meestal is de interne meldregeling terug te vinden op de website of het intranet van uw organisatie. De organisatie is verplicht uw melding vertrouwelijk te behandelen.
Ook als uw organisatie geen interne meldregeling heeft, moet u eerst een interne melding doen. Zo krijgt u niet het verwijt dat u uw geheimhoudingsplicht heeft geschonden. Bovendien bent u dan wettelijk beschermd tegen benadeling door de werkgever als gevolg van het doen van die melding.
Dat verschilt per situatie. Als de maatschappelijke misstand op uw werk na een interne melding serieus wordt onderzocht en goed wordt aangepakt, dan is de misstand opgelost. Zo niet, dan kunt u overwegen om een externe melding te doen. Bijvoorbeeld bij een officiële inspectiedienst of een andere toezichthouder. Of bij de politie als er iets strafbaars aan de hand is. Ook hier kunnen de adviseurs van het Huis u bij helpen.
Het zoeken van de publiciteit raden wij in het algemeen af. U loopt dan namelijk het risico uw geheimhoudingsplicht te schenden en uw wettelijke bescherming tegen benadeling te verspelen.
Wij raden u aan om in een zo vroeg mogelijk stadium contact met ons op te nemen. U kunt ons telefonisch bereiken op werkdagen tussen 10.00 uur en 12.00 uur en tussen 13.00 uur en 16.00 uur. U kunt bellen naar 088 – 1331 030 of 0800 – 9015 (gratis).
Wilt u een adviesverzoek indienen, dan verzoeken wij u vriendelijk om dat via deze beveiligde link te doen: adviesverzoek indienen.
Heeft u al een adviesverzoek ingediend maar wilt u aanvullende documenten aanleveren, dan kunt u hier uw adviesverzoek aanvullen.
De adviseurs proberen uw zaak zo snel mogelijk in behandeling te nemen. Maar soms zijn er pieken in het aantal adviesverzoeken. Omdat we alle vragen stuk voor stuk zorgvuldig bekijken, kan het dan even duren voordat wij aan uw zaak toekomen. Wij vragen daarvoor uw begrip.
Meer weten? Bekijk dan hier de werkwijze advies van het Huis voor Klokkenluiders.