Roemenen op werkbezoek bij Huis voor Klokkenluiders

Deze week kregen we bezoek van het Roemeense ministerie van Justitie. Ook in Roemenië moeten ze binnen twee jaar de Europese richtlijn over klokkenluiden in hun wetgeving verwerken.

Uniek voor Nederland is de combinatie van advies, onderzoek en preventie onder één dak. En dat voor alle sectoren: overheden, semipublieke instellingen en bedrijven. Verder waren de Roemenen benieuwd naar de psycho-sociale gevolgen als een klokkenluider iets meldt en hoe we dat in Nederland oppakken. Samenwerking tussen gemeenten op het gebied van het bevorderen van integriteit had ook hun bijzondere belangstelling.

We konden de Roemeense delegatie informeren over de samenwerking die we vanuit Nederland in Europees verband hebben opgezet in de vorm van het European network on integrity and whistleblowing (NEIWA). In dat netwerk werken – tot nu toe – zeven organisaties samen die vergelijkbaar zijn met het Huis voor Klokkenluiders in Nederland.