Meer oog voor integriteit bij gemeenten

Er is meer oog voor integriteit bij gemeenten. Dat zegt bestuurslid Onderzoek van het Huis voor klokkenluiders Anne Mieke Zwaneveld in een interview met BNR Nieuwsradio. Volgens Zwaneveld helpt dat onder meer bij de bewustwording over dit onderwerp. Voorheen wisten veel werknemers niet goed wat een misstand precies was, wat integriteitschendingen nu eigenlijk zijn en wat ze ermee aanmoesten.

Zichtbaarheid

Tegenwoordig zijn er betere manieren om schendingen van integriteit zichtbaar te maken en aan te kaarten. Natuurlijk helpen een goede screening en training daarbij, maar het gaat er volgens Zwaneveld ook om hoe het er van de buitenkant uitziet. Daar moeten organisaties zich goed van bewust zijn, aldus Zwaneveld.

Huis voor klokkenluiders

Het Huis voor klokkenluiders kan werknemers daarbij helpen. Met advies, psychosociale begeleiding en met het verrichten van onderzoek naar de eigen behandeling. Ook geeft het Huis voorlichting aan werkgevers over hoe om te gaan met schendingen van integriteit binnen de organisatie. Volgens Zwaneveld is het uiteindelijke doel dat misstanden bij organisaties intern op een goede manier worden aangepakt.

Beluister hier het interview met Anne Mieke Zwaneveld bij BNR Nieuwsradio.